2012. január 27., péntek

Mi a puffadás

A bélben képződő gázok alapvető összetétele:
  • Nitrogén 90% ,
  • Oxigén,
  • Széndioxid,
  • Hidrogén,
  • Metán.
Hidrogén termelése a születés után indul meg, amikor az újszülöttben a bélbaktériumok megjelennek a bélcsatornában.
A hidrogéntermelés fő okozói az emésztetlen cukrok, a nem emészthető vagy tökéletlenül felszívódó szénhidrátok.
Táplálékunk szénhidráttartalma így függ össze a hidrogén termelődésével.
A metán is döntően a bélbaktériumok terméke.
A metántermelés alapja is főleg a szénhidrátok és fehérjék jelenléte.
A széndioxid-termelés hüvelyesek fogyasztása után nő meg jelentősen, de fehérje és zsír bomlása során is képződik a vastagbélben.
A nitrogén forrása a belélegzett levegő.
A bélgáz naponta 14-25 alkalommal távozik.
Normális esetben. 100 ml alatt van a gáz ürítése.
A vastagbélben levő gázok mennyisége nagyban függ tehát az elfogyasztott szénhidrátok mennyiségétől és a bélflóra aktivitásától.
Sok szénhidrát fogyasztása jelentős puffadásos panaszokat okoz.
Puffadást okoznak még a nem emészthető szénhidrátok (pl. a hüvelyesek), vagy a rosszul felszívódó szénhidrátok (pl. fruktóz vagy a rostok is)
Székrekedésben több idő áll rendelkezésre az enzimek működéséhez, ezért a puffadás náluk gyakoribb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése