2012. január 27., péntek

Természetes gyógymódok

Ballasztanyagok fogyasztása - Fogyasszunk probiotikus joghurtokat, ballasztanyagban gazdag müzliket. A ballasztanyagok sok vizet tárolnak, megnövelik a gyomor beltartalmát, és úgy irányítják a gyomrot, hogy kiürítik azt. Viszont fontos, hogy ne felejtsünk el eleget inni, mivel a ballasztanyagok ellenkező esetben nem a jótékony hatásukat fejtik ki. A sok cornflakes pl. elősegíti a gázt serkentő baktériumok kialakulását a gyomorban, mely puffadást okoz.

Édeskömény fogyasztása - Az édeskömény aktivizálja az emésztőszervek energiáját, a gyomorban és a vékonybélben. Felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és csökkenti a gázok képződését a belekben. Erről legjobban úgy győződhetünk meg, ha bab, vagy egyéb hüvelyes elfogyasztása után kellemetlen feszültséget érzünk a gyomrunkban, puffadtságot beleinkben, mintha megállt volna a mozgás. Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyhez nem csatolhatjuk az édesköményt, de érezhetően baj van az emésztésünkkel, legjobb, ha e dús levelekből készített lét fogyasztjuk, két- három evőkanállal. Az édeskömény simulékonyan ömlik szét a szájban, érezhetően birizgálva az érző bolyhokat. Ugyanígy hat a testben az agyban bizonyos idegekre, aminek következtében egy időre megszűnik az aggodalom, az idegesség érzete, elmaradhat a hisztérikus roham. Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot.
Édeskömény tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.
Édesköményolaj elkészítése: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő. Belsőleg étvágygerjesztő, emésztésjavító, vizelethajtó, szabályos menstruációt elősegítő, tejképző, hashajtó, féregűző, baktérium-ellenes hatású. Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén. Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölő szerként alkalmazható.

Masszázs és terápia
A lábak megfelelő reflexzónái útján a bél is masszírozható és aktiválható.
A kolon-hidroterápia segít kitisztítani a vastagbeleket, és javítani a bélflóra-regenerálódását.
A Mayr-féle hasi kezelés fokozza a bél vérkeringését, és oldja a görcsöt.
A rendszeres mozgás nemcsak a külső izomzatot mozgatja meg, hanem a belek izmait is.

Táplálkozási tippek - A keserűanyagokat tartalmazó gyógynövények, mint például az enciángyökér, articsóka vagy fehérüröm, általában segítik az emésztést.
A Kombucha-gomba serkenti az emésztést, táplálja a normál flórát. Kapszula formájában a candidával és cukorbetegséggel küszködők is fogyaszthatják.
Kerűljük a puffasztó élelmiszereket:
  • hüvelyesek (bab, borsó)
  • karfiol, brokkoli
  • karalábé, kelbimbó
  • retek
  • zöldpaprika
  • hagyma
  • káposztafélék
  • spárga
  • burgonya
  • dinnye
  • körte
  • banán
  • sárga- és őszibarack
  • aszalt szilva
  • szénsavas italok.
Lassan együnk és igyunk, kerüljük a tele szájjal való társalgást! 
Kerüljük azon ételek túlzott fogyasztását, melyek nagymennyiségű gázt termelnek!
Tartózkodjunk azoktól az ételektől, melyek iránt érzékenyek vagyunk!
Előzzük meg a székrekedést magas rosttartalmú ételek fogyasztásával, megfelelő mennyiségű folyadék ivásával és testmozgással!
Aktívszén tabletta vagy puffadásgátló szer használata csökkentheti és el is mulaszthatja a panaszokat.
Ha a puffadás több napon keresztül a fenti tanácsok ellenére is fennáll, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
Igyunk teát a következö teafüvek keverékéből: angelika gyökér, ánizsmag, benedekfű, borókabogyó, borsmentalevél, citromfű, édesköménymag, fodormentalevél, gyermekláncfű-gyökér, ürömfű, vidrafű.
Csökkenthetjük az emésztőszervek terhelését, ha csak keveset fogyasztunk, vagy egyszeri étkezés alatt csak fehérjét vagy csak keményítőt fogyasztunk zöldségfélével.
Gyümölcsöt, édességet csak az étkezés után két órával fogyaszthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése