2012. január 27., péntek

Mi okozza a puffadást?

Nehezen emészthető zöldségek gyümölcsök - Sok esetben a nagyon is egészségesnek számító gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék tápanyagai és ballasztanyagai felelősek a felfúvódásért. Ilyenek a káposztafélék, a hagyma vagy a hüvelyesek, például a borsó vagy a bab. Jelentős mennyiséget tartalmaznak nehezen emészthető szénhidrátokból, a sztachiózokból és raffinózokból. A lebontásukhoz szükséges enzimekkel az emberi szervezet nem rendelkezik, csak a vastagbélben végzik el bontásukat a baktériumok, a folyamat során keletkező hidrogéngáz pedig erőteljes felfúvódást okoz. Egyesek számára a búza, a zab, a burgonya és a kukorica is nehezen emészthető. A rizs, főleg a fehér, hántolt változat, ellenben ritkán okoz gázosodást.

A tej vagyis Laktóz intolerancia - A tejérzékenység vagy laktózintolerancia születési rendellenesség, egy enzim hiánya okozza. A tejcukrot bontó béta-galaktozidáz enzimből csak nagyon kevés található a vékonybél nyálkahártyájában. Ennek megfelelően a tejérzékeny emberek nem képesek a tejcukrot (laktózt) alkotórészeire, szőlőcukorra és galaktózra bontani. Nagy menynyiségű laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a bélflóra elkezdi bontani. Ez a folyamat gázképződéssel jár, ez okozza a felfúvódást és a hasi fájdalmakat. Mivel a vastagbél a bomlástermékeket nem tudja felszívni, a tejcukormaradványok bélgörcsöt és hasmenést váltanak ki. A tejérzékeny személyeknek pedig jó tudni, hogy a savanyított tejtermékek, például natúr joghurt és kefír fogyasztásával ezek a tünetek elkerülhetők. Bennük a tejcukor már részben lebomlott, így jobban emészthetők. Nem ajánlatos teljes egészében lemondani a tejtermékekről, máskülönben a szervezet kalciumellátása nem lesz kielégítő.

Betegségek:
  • cukorbetegség
  • májcirózis
  • szívgyengeség
  • krónikus bélrenyheség
  • bélelzáródás
  • antibiotikumos kezelés
  • idegrendszeri betegségek
  • tüdőbetegségek
  • pszichés háttér
  • hasnyálmirigy-elégtelenség
  • hasnyálmirigydaganat
  • fekély
  • ételallergia
  • lisztérzékenység
  • a vékonybél bakteriális túlburjánzása
További okok:
  • helytelen táplálkozási szokások
  • túlzott alkohol- és cigarettafogyasztás
  • pszichés problémák
  • rágógumi használata,
  • szívószállal való ivás
  • kevés folyadék fogyasztása
  • kevés mozgás
  • nyelőcső- és gyomorgyulladás,
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • gyomor- és bélbetegségek
  • epekő
  • aganatok a gyomor-, bélterületen, a májban vagy az epeutakban
  • stressz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése